8 Mayıs 2024 Çarşamba

Ankara'da bu kez binlerce kadın sokağa çıktı: Susmadık, susmayacağız

Ankara'da geçtiğimiz günlerde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamak için sokağa çıktıklarında polisin sert saldırısına uğrayan kadınlar, bugün yine sokaklara çıktı. Kurtuluş Parkı'nda toplanan binlerce kadın, özgürlük sloganlarını haykırdı.
Ankara'da binlerce kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü Kurtuluş Parkı'nda kutladı.
 
4 Mart'taki polis saldırısına rağmen eyleme kitlesel katılım dikkat çekti. "Dayanışmayla güçleniyoruz, hayatı örgütlüyoruz, yaşasın 8 Mart" yazılı pankart açılan eylemde, "Onurlu barışa özgürlük", "Dünya kadınları güzeldir", "Kadınlar susmaz", "Kadınlar teslim olmayacak" yazılı dövizler ile tutuklu kadın siyasetçilerin fotoğrafları taşındı.
 
Türkçe, Kürtçe ve Zazaca yapılan açıklamada, 8 Mart'ın eşitlik, özgürlük ve insanca bir yaşam için mücadele eden, direnen kadınların hikâyesi olduğu belirtildi.
 
Açıklamada, "Anlatılan, 161 yıl önce Amerika'da eşit işe eşit ücret talebiyle greve çıkan kadın dokuma işçilerinin, bugün ise tüm dünyada çağrısı yapılan uluslararası kadın grevini ören milyonlarca kadının hikayesidir. Ve bu yıl da dünyanın dört bir yanında milyonlarca kadınla birlikte yine alanlardayız; dayanışmayla büyüttüğümüz mücadelemizde birbirimize güç katıyor, hayatı örgütlemeye devam ediyoruz" denildi.
 
Pazar günü yapılan eyleme polis saldırısı hatırlatılan açıklamada, 8 Mart sürecinde kadınlara yönelik gözaltıların arttığı kaydedildi. Açıklamada, "Kadın mücadelesi köklü ve direngendir, bizleri baskılarla sindiremezsiniz. Yıllardır olduğu gibi bugün yine sokaklardayız, yine dayanışmayla mücadelemizi büyütüyoruz" denildi.
 
Açıklamada, cinsel suçları tedavi edilecek hastalıklar gibi göstermenin faillerin cezai sorumluluğunu, devletin de cinsel saldırıyı önleme yükümlülüğünü ortadan kaldırma anlamına geldiği kaydedildi. Açıklamada, "İstismar ile rızaya dayalı cinsel ilişkiyi 'zina' kavramı üzerinden tartışmak da hem cinsel suçları normalleştirmek hem de dini kuralları topluma dayatmak için fırsatçılık yapmaktır! Hadım cezası, zina tartışması şerri hukuk demektir, yargının ancak dini referans alarak adil olacağı fikrinin topluma dayatılmasıdır, bunu asla kabul etmiyoruz. Cinsel şiddet, devlet şiddetiyle çözülemez. Buradan devlete hatırlatırız ki yaşam hakkı devletin öncelikle savunması gereken temel bir haktır. Biz kadınlar yaşamı savunuyoruz ve bizlere dayatılmak istenen eril iktidarı kabul etmiyoruz" denildi.
 
Şavaş karşıtlığını da dile getiren kadınlar, "Her şeye ve her türlü baskıya, kadın düşmanı yasalara ve genelgelere rağmen eşitlik ve özgürlük için yaşayan, üreten, itaat etmeyen ve mücadele eden kadınlar ve LGBTİ+ bireyler var. Ve bu korkunç tabloyu değiştirebilecek umut ve direnç var. Bizler bu kararlılıkla mücadelemizi yükseltiyoruz" dedi.
 
Açıklamanın ardından kadınlar kısa bir oyun sahneledi. Eylem, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganı ile sona erdi.