29 Mart 2024 Cuma

Ankara Kadın Platformu: Gerçek adaleti istiyoruz

Akademisyen Ceren Damar Şenel'i katleden sanık Hasan İsmail Hikmet'in yargılandığı davanın karar duruşması görülüyor. Adliye önünde açıklama yapan kadınlar, "Gerçek adaleti istiyoruz, yaşamlarımızı savunuyoruz" diyerek, duruşmadan çıkacak kararın takipçisi olduklarını belirtti.

Ankara'da Ceren Damar'ı katleden Hasan İsmail Hikmet'in ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı davanın karar duruşması Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. 

'ERKEKLER BU CÜRETİ AKP'NİN POLİTİKALARINDAN ALIYOR'
Ankara Kadın Platformu, duruşma öncesi adliye önünde açıklama yaptı.

Açıklamayı okuyan Betül Koca, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışan Ceren Damar Şenel'in, 4. sınıftaki öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından katledildiğini hatırlattı. Koca, "Yükseköğretim sistemindeki akademisyen-öğrenci ilişkisinin işçi müşteri ilişkisine indirgenip, güvencesiz çalışma rejiminin uygulandığı bu dönemde araştırma görevlisi bir kadın olan Ceren Damar görevini yaptığı için bir erkek öğrencisi tarafından katledildi. Erkekler bu cüreti AKP'nin kadın düşmanı politikalarından ve erkek egemen bu sistemden alıyorlar" dedi.

'FAİLİN KENDİNİ AKLAMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Kadın katliamlarına karşı dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini vurgulayan Koca, şunları söyledi: "Ceren Damar ve öldürülen tüm kadınlar için adalet istiyoruz. Türkiye'de kadınları değil failleri koruyan kararlara karşı gerçek adaleti sağlamak için buradayız. Kadına şiddete dair davalarda olduğu gibi katil Hasan Hikmet İsmail, duruşmaya takım elbiseyle, kravatla gelerek indirim kovalamaktadır. Toplumsal cinsiyet normları üzerinden Ceren Damar'ı itibarsızlaştırmaya çalışmaktadır. Erkek adaletin tahrik ve iyi hal indirimlerini kendine örnek almaktadır. Çeşitli iftiralar atarak kendini aklamaya çalışmasına biz kadınlar izin vermeyeceğiz."

'GERÇEK ADALETİ İSTİYOR, YAŞAMLARIMIZI SAVUNUYORUZ'
Ceren Damar ve katledilen tüm kadınlar için adalet istediklerini vurgulayna Koca, açıklamayı şöyle sürdürdü: "Biliyoruz ki, erkek egemen zihniyetin bir ürünü olan Hasan İsmail Hikmet gibi yakalanmayan, cezaevine girip kaçabilen veya iyi hal indirimleri ile salıverilen kadın katilleri, tecavüzcüler aramızda dolaşıyor. AKP'nin polisleri ise bu kişileri yakalamak yerine Las Tesis dansı gibi şiddete karşı ses çıkarılan eylemlere saldırıyor. Yargı Nevin Yıldırım gibi öz savunma hakkını kullanan kadınlara müebbet hapis cezası uyguluyor. Cezaevinden kaçıp Ceren Özdemir'i katleden katil 'Tekrar çıktığımda öldürmeye devam edeceğim!' diyebiliyor. Erkek egemen sistem Şule Çet'e tecavüz eden katilleri aklamak için intihar olduğuna inandırmaya çalışıyor. Kızına yıllarca tecavüz etmiş baba salıveriliyor.23 kez şiddete uğradığını söyleyerek suç duyurusunda bulunan Ayşe Tuba Aslan şikâyetçi olduğu erkek tarafından öldürülüyor. Artık yeter diyoruz. Bugün Ceren Damar için buradayız. Gerçek adaleti istiyor, yaşamlarımızı savunuyoruz. Erkek şiddetine yeter diyoruz."
 
Kadınlar açıklamanın ardından duruşmayı takip etmek için adliyeye girdi.