19 Mayıs 2024 Pazar

Ankara 1 Mayıs'ına OHAL ve AKP protesto edildi

Ankara'da sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler Tandoğan Meydanı'nda miting düzenledi. Ankara Valiliği'nin ve Emniyeti'nin yasaklarına rağmen alanda OHAL ve AKP karşıtı sloganlar atıldı.
Ankara'da DİSK, KESK, TMMOB ve Ankara Tabip Odası, HDP, ESP, EMEP, ÖDP, Halkevleri, SKM, SGDF'nin de olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri Atatürk Kültür Merkezi'nden 1 Mayıs mitinginin yapılacağı Tandoğan Meydanı'nda yürüdü.
 
Mitinge CHP milletvekilleri Akif Hamza Çebi, Nihat Yeşil, Ali Haydar Hakverdi, HDP milletvekili Mithat Sancar, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Yurttaş Hakları Derneği Genel Başkanı Necati Akdeniz, PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan ve Filistin halkıyla dayanışmak için İsveç'ten Filistin'e yürüyen Benjamin Ladraa katıldı.
 
Ankara Valiliği'nin ve Emniyeti'nin yasaklarına rağmen alanda OHAL ve AKP karşıtı sloganlar atıldı.
 
1 Mayıs 1977, Ankara, Diyarbakır, Suruç katliamları başta olmak üzere emek ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşununda bulunuldu. Ardından Grup Kibele 1 Mayıs Marşı'nı seslendirdi.
 
Açılış konuşmasını yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, kitleyi selamlayarak konuşmasına başladı. 1 Mayıs şehitlerini anan Görgün, "Kardeşler 1 Mayıs 1977'de, '89'da, '96'da yitirdiğimiz canlarımızdır, haziranda yitirdiklerimiz evlatlarımızdır selam olsun 1 Mayıs'ı yaratanlara" dedi.
 
Görgün konuşmasına şöyle sürdürdü: "Bu düzen OHAL'den istifade grevlerin yasaklandığı, bu düzen iş güvencesinin devlet eliyle yok edildiği, tek imzayla herkesin işsiz kaldığı düzendir. Bu düzen emeğin, doğanın, kentlerin, tarımın sermayeye, acımasız tekellere teslim edildiği bir düzendir. Bu düzen, Soma'dan Ermenek'ten ders çıkartmayan düzendir. Ama bizler bu düzenden daha güçlüyüz, tek adamdan büyük milyonlar var. Karanlıl rejimi durduracak, emekçi ellerimizle ülkemizi yeniden kuracağız. Tüm şehitlerimize sözümüz olsun ki kazanacağız. Ya özgürlük ya özgürlük, an azadi an azadi."
 
Görgün'ün konuşmasının ardından Grup Lal Gazel sahne aldı.
 
Tertip Komitesi adına ortak açıklamayı okuyan Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Sultan Saygılı, "Ülkede, iş kazalarının örtbas edildiği, sendikasız, sigortasız, güvencesiz çalıştırmanın kalıcı hale getirilmek istendiği, OHAL ile kazanılmış hakların ortadan kaldırıldığı bir ortamda, tek adam rejimi önündeki tüm engelleri kaldırmak için, son hamlelerin yapıldığı, baskın seçim kararının alındığı, baskının şiddetin, yasaklama ve keyfiliğin arttığı, hukukun ayaklar altına alındığı bir ortamda 1 Mayıs'ı kutluyor ve bu alanları dolduruyoruz" dedi.
 
OHAL altında 1 Mayıs'ın kutlandığını vurgulayan Saygılı, TTB ve KESK genel merkez yöneticilerinin tutuklanmasını ve sendikalara yönelik baskıları kınadı.
 
Ülkede savaş politikalarının devreye sokulduğunu, savaşın faturasının halka kesildiğini ancak patronlara "müjdeler" verildiğini belirten Saygılı, hükümetin gençlere vaadinin ise "şehitlik" ve "gazilik"ten öteye gitmediğini kaydetti.
 
Uluslararası sermayeyle anlaşılarak başta Suriyeli mülteciler olmak üzere yüzbinlerce mültecinin kayıtdışı iş gücü olarak çalıştırıldığını ifade eden Saygılı, mültecilerin aynı zamanda Avrupa'ya karşı siyasi koz haline getirildiğini, mülteci hayatlarının pazarlık konusu haline getirildiğini aktardı.
 
OHAL'de sorunların katlanarak arttığına dikkat çeken Saygılı, "1 Mayıs, işçi sınıfının 'birlik, dayanışma ve mücadele günü' işte bu şartlarda kutlanıyor. Hak gasplarını izleyerek, hükümettrn çare bekleyerek varılacak yer, daha fazla yoksulluk, daha fazla kadın ve çocuk istismarı, daha fazla ölümdür. Bu gidişe dur diyecek işçilerin memurların, kadınların, gençlerin birleşik mücadelesi olacaktır" diye konuştu.
 
Baskıların 1 Mayıs'ın ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha hatırlattığını söyleyen Saygılı, şunları söyledi:
"Her türlü baskı ve sindirme çabasın rağmen, alanlarda olmaktan ve sözümüzü söylemekten geri durmadık, durmayacağız. Bugün, dün olduğundan daha fazla bir araya gelmeye, safları sıklaştırmaya, birlikte omuz omuza, kol kola mücadele etmeye, çalışmaya her zamankinden fazla ihtiyaç vardır ve zorunluluktur. Bizler 1 Mayıs'ta alanları dolduranlar, gelecek kaygısı çekenler, bu zulüm bitsin diyenler, mücadeleye devam diyoruz, durmak, beklemek yok. Gelecek güzel günler önümüzde."
 
1 Mayıs mitingi Grup Kibele'nin ezgileriyle son buldu.