25 Nisan 2024 Perşembe

Anagold Madencilik Fırat Nehrine 20 ton siyanür döktü

Erzincan İliç'te altın madeninin borularından birinin patlaması sonucu edeniyle Fırat Nehrine 20 ton siyanür döküldüğü ortaya çıktı. Siyanürlü altın madenciliğinin doğaya verdiği zararın gözle görünen en büyüğü yaşanırken, madenin kapatılması için mücadele veren Sedat Cezayirlioğlu, Türkiye'nin Çernobil'i olarak nitelendirdi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik şirketinin siyanürlü altın madenciliği faaliyeti büyük bir doğa katliamına neden oldu. Şirketin siyanür akan borularından birinin patlaması sonucu 20 ton siyanürün Fırat Nehri'ne aktığı ortaya çıktı.

Siyanür, sülfürik asit ve çok sayıda zehirli kimyasal maddenin Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajı'na karıştığının ortaya çıkmasının ardından İliç Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmak zorunda kaldı.

Borunun patlamasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Trabzon'dan gelen uzman ekipler bölgeden numune aldı, ancak sonuçları açıklamayarak şirketi korudu.

Altın madeninin işletmesini yürüten Anagold Madencilik Türkiye Sorumlu Müdürü Burhanettin Şahin ise haberlerin gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, yarattıkları doğa katliamının üzerini örtmeye çalıştı. Şahin, haberi çıkaran, yayan kişilerle ilgili yasal işlem başlatacakları tehdidinde bulundu.

'ALTIN MADENİ KAPATILMALI'
Madenin kapatılması için mücadele veren ve madenin olduğu bölgede yaşayan Sedat Cezayirlioğlu, tonlarca siyanürün patlayan borudan boş araziye, oradan ise bir dereye ve son olarak Fırat Nehri üzerinden İliç Barajı'na aktığını açıkladı.

Cezayirlioğlu, "Şu an zararın boyutunu bilmiyorum. Burada yüzlerce litre siyanürden bahsediyorum. Suç duyurusunda bulundum. Savcılık el koydu, savcılık yetkilileri ve jandarma ekipleri madende inceleme yaptı. Beklenen felaket Türkiye'nin Çernobil'inde yaşandı. Şu anda Fırat Nehri siyanür akıyor. Bu nehir, Keban Barajı'nı, Atatürk Barajı'nı, Karakaya Barajı'nı besliyor. Bu maden acilen kapatılmalı" çağrısında bulundu.

Cezayirlioğlu'nun suç duyurusundan sonra İliç Kaymakamlığı tarafından bölgeye gönderilen jandarma ve teknik ekibin tuttuğu olay yeri tutanağına ulaşan MunzurPress, siyanür borusunun patladığı ve siyanürlü suyun boş araziye aktığının tutanak altına alındığı bilgisini geçti. Tutanakta yer alan bilgilere göre siyanür taşıyan boru hattında 21 Haziran gecesi 02.45'de patlama olduğu ve sabah 05.00'e kadar boş araziye yaklaşık 20 metreküp siyanürlü solüsyon aktığı kayıt altına alındı. MunzurPress'in haberine göre tutanakta araziye akan siyanür 20 metreküp olarak verilse de bu miktarın 20 tondan fazla olduğu belirtiliyor.

VALİLİK ŞİRKETİ KORUYAN AÇIKLAMA YAPTI
Erzincan Valiliği de şirketi koruyan açıklama yaptı. Valiliğin açıklamasında boru hattında arzı meydana geldiği öne sürüldü, 20 m³ siyanürün araziye sızdığı ve şirketin iş makineleriyle bu toprağı temizleyerek liç sahasına taşıdığı öne sürüldü. Siyanürün Fırat Nehrine ulaşmadığını iddia eden Erzincan Valiliği, şirketi koruyan açıklamasının ardından siyanürün Karasu Nehri'ne döküldüğü şeklindeki haberlere yanıt verdi. Valiliğin ikinci açıklamasında da siyanürün herhangi bir nehre sızmadığı savunuldu.