21 Mayıs 2024 Salı

Amerikan Borgwarner Otomotiv'den 300'e yakın işçi çıkarılacak

HDP İzmir Milletvekili Çepni, Gaziemir Serbest Bölge'de Amerikan Borgwarner Otomotiv'de küçülme gerekçesiyle işten çıkarılan işçilere dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'in yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. 

İzmir Gaziemir Serbest Bölge'de faaliyette bulunan Amerikan Borgwarner Otomotiv'de küçülme gerekçesiyle işçiler işten çıkarılmaya başladı. Bin 70 işçinin çalıştığı fabrikada 103 işçi işten çıkartıldı. Mayıs 2022 tarihine kadar fabrikada çalışan 300'e yakın işçinin işten çıkartılacağı öğrenildi. Fabrika yönetimi yaptığı açıklamada, pandemiden dolayı kriz yaşandığını, NHB hattının Romanya'ya taşınmasından kaynaklı istihdam fazlasının bulunduğunu ve  toplu çıkış kararı aldıklarını duyuruldu.

HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, konuyu önerge vererek Meclis gündemine getirdi. Çepni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e şu soruları yöneltti: 
"Borgwarner Otomotiv'de çalışan işçilerin, şirketin küçülmeyi gerekçe göstererek işten çıkartıldıklarından Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? İşçilerin işten çıkartılmaları gerekçesi hakkında inceleme yapılmakta mıdır?
Birleşik Metal-İş Sendikası işyeri temsilcilerinin fabrika yönetimi ile işten çıkartılanları ve çıkartılacak olanları belirlediği, bu durumun işçiler üzerinde psikolojik baskı oluşturduğu iddiaları Bakanlığınız tarafından araştırılacak mıdır?
Borgwarner işçilerinin yaşadıkları mağduriyetleri giderilmesi ve işten çıkartılanların işlerine geri dönmeleri için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?
İş yerlerinde yetkili sendikalarının işçiler aleyhine uygulamalarına ilişkin Bakanlığınıza yapılan başvurular var mıdır? Var ise Bakanlığınız bu konuda ne gibi adımlar atmıştır?
Bakanlığınız verilerine göre pandemi döneminde kaç işletmeden, kaç işçi işten çıkartılmıştır? Bu işçilerin mağduriyetlerini gidermek için Bakanlığınız ne gibi adımlar atmıştır?"