20 Nisan 2024 Cumartesi

Almanya: Türkiye, Suriye kuzeyini kara işgalinden kaçınmalı

ABD ve Rusya'nın ardından Almanya da Türkiye'nin Suriye'ye kara işgaline destek vermedi. Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, "Türkiye'yi Suriye'nin kuzeyini karadan işgal etmekten ve Irak'ın kuzeyine askeri saldırı düzenlemekten kaçınmaya" çağırdı.

İşgalci Türk devleti, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik kara saldırısına ilişkin beklediği desteği bulamadı. İstiklal Caddesindeki bombalı saldırıyı bahane eden iktidar hava saldırılarını, "hiçbir sivil ve yerleşim yeri hedef alınmıyor" iddiasıyla meşrulaştırmaya çalışmıştı. Ancak şu ana kadar onlarca sivil saldırılarda katledildi; hastaneler, tahıl siloları, akaryakıt istasyonları tahrip edildi, yıkıldı.

Her fırsatta karadan da saldıracağı tehdidinde bulunan iktidar uluslararası alanda beklediği desteği bulamadı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin telefonla görüştüğü Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın kara saldırısına karşı çıkmıştı.

Kremlin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiev geçen hafta yaptığı açıklamada Suriye'nin kuzeyine yönelik hava saldırıları düzenleyen ve kara harekatı başlatma ihtimalini gündeme getiren Türkiye'den "itidalli" olmasını istemiş ve "aşırı güç kullanımından" kaçınmasını umduğunu bildirmişti. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da, Türkiye'ye Suriye'deki durumu istikrarsızlaştıracak girişimlerden kaçınmaya çağırdıklarını vurgulamıştı.

ABD ve Rusya'nın ardından Almanya'dan da olası Suriye operasyonuna karşı açıklama geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Türkiye'yi Suriye'nin kuzeyini karadan işgal etmekten ve Irak'ın kuzeyine askeri saldırı düzenlemekten kaçınmaya" çağırdı.

Baerbock, Romanya'daki NATO toplantısı sırasında yaptığı açıklamada "Türkiye'den derhal Suriye'nin kuzeyini potansiyel olarak karadan işgal etmek ve Irak'ın kuzeyinde askeri eyleme girişmek gibi şiddeti daha da arttıracak tedbirlerden kaçınmasını rica ettim" diye konuştu. Baerbock "Uluslararası hukuk tabi ki uygulanmalı, ancak terörizme karşı koruma durumunda olmalı" dedi.