23 Nisan 2024 Salı

Almanya SKB, 6. kongresini gerçekleştirdi

Almanya SKB, 6. kongresini gerçekleştirdi, yeni yönetimini belirledi.

Almanya Sosyalist Kadın Birliği (SKB), 6. kongresini gerçekleştirdi.

Kutsiye Bozoklar ve 33 düş yolcuları şahsında kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlar için saygı duruşu ile başlayan kongreye Viyan Kadın Meclisi, mülteci dayanışma örgütü KARAVAN, Zora temsilcileri ve İran'lı Kürdistan Komünist Partisi üyesi kadınlar katıldı.

Kongre açılış konuşmasını yapan Eylem Deniz, SKB'nin tarihsel bir süreçte, pandemi koşullarında kongresini gerçekleştirdiğini belirtti. Kapitalizmin derinleşen yapılan krizinin en fazla kadınları etkilediğini kaydeden Deniz, "Dünyanın her herinde olduğu gibi Avrupa'da da özellikle Almanya'da kadına yönelik şiddet pandemi koşullarında ciddi oranda arttı" dedi.

Pandemi dönemi öncesinde 41 ülkede gelişen isyanları hatırlatan Deniz, "Halklar isyan halindeydi ve kadınlar kimi ülkelerde bu isyanların en önünde oldular kimi ülkelerde bu isyanı başlatanlar oldular. Kadınlar kendi taleplerini bu hareketlere içeriyorlar ve militan bir tavırla yer alıyor" dedi.

Deniz'in ardından kongreye katılan konuklar söz aldı. Birleşik kadın mücadelesinin önemine dikkat çekti. Avrupa Demokratik Kadın Hareketi de kongreye gönderdiği mesaj ile başarı dileklerini iletti.

KARAVAN adına yapılan konuşmada, "Savaş mağduru kadınların anlattıklarını hiç birimiz düşünemeyiz. Libya'da şu anda yirmiyi aşan emperyalist devletleri savaş içinde. Bu katil emperyalist devletlerden dolayı biz bu kadınların seslerini mücadeleye taşımak zorundayız. Almanya'daki mülteci kamplarına bakarsak kadınların nasıl da hapseldiğini görürüz" denildi.

Ardından faaliyet raporu sunuldu ve gelecek dönem perpektifi üzerine tartışmalar yapıldı. Söz alan SKB'liler, Avrupa'da ve özellikle Almanya'da pandemi süreciyle birlikte erkek şiddetinin arttığını vurguladı.

Tartışmaların ardından Almanya SKB'nin yeni dönem yönetimi seçildi.

SKB SURUÇ ŞEHİTLERİNİ ANDI
Öte yandan SKB'liler yemek arasında kongrenin yapıldığı bina önünde düzenlenen eylemle Suruç katliamında yaşamını yitiren kadınları andı. Burada yapılan konuşmada, Suruç katliamının aydınlatılması, sorumluların ve katillerin yargılanması talebi dile getirildi.