19 Nisan 2024 Cuma

AKP'nin yasa teklifine Somalı madencilerden şerh

AKP milletvekillerinin Soma katliamı sonrası işten çıkarılan madencilerin kıdem tazminatlarını alabilmesi için Meclis'e sunduğu yasa teklifine madencilerin örgütlendiği Bağımsız Maden İş Sendikası şerh koyarak, "Soma'da 13 Mayıs 2014'teki kazadan sonra bugüne kadar ocaklarda çalışırken çıkarılmış olan tüm maden işçileri sadece bu sebepten çıkarılmıştır. Bu nedenle süre kısıtı kaldırılarak 'yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibarı ile' şeklinde değiştirilmelidir" dedi.

AKP milletvekillerinin Meclis Başkanlığı'na sunduğu 10 maddelik teklifte, Soma katliamının ardından Uyar Madencilik A.Ş.'ye ait Işıklar, Atabacası, Geventepe maden ocaklarında işten çıkarılan 3 bin 500 işçinin aradan geçen 5 yılın ardından kıdem tazminatlarını alabilmesinin sağlayacak düzenleme de yer aldı. Düzenlemeye göre  kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işlerine son veriler işçilerden kıdem tazminatını alamayanlar, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na başvuru yaparak kıdem tazminatını alacak.

Ancak kıdem tazminatlarını alamayan işçilerin örgütlendiği Bağımsız Maden İş Sendikası düzenlemeye şerh koydu. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, tazminatları almaya yönelik atılan adımın önemli olduğu fakat düzenlemenin yeni mağduriyetler yaratacağı belirtilerek, yasa teklifinde süre kısıtı olduğu ve bu kısıtın hak mağduriyetine yol açmaması için "yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibarı ile" ifadesinin teklife eklenmesi istendi: "… özellikle belirtilen ocaklarda çalışmış olanlar 2020 yılında dahi çıkarılmış olsunlar gerçekleşen kazayla ilgili olmadığını söyleyebilmek Soma madenleri hakkında en küçük fikri olanların dahi bilebileceği bir konudur.  Soma'da 13 Mayıs 2014'te ki kazadan sonra bugüne kadar bu ocaklarda çalışırken çıkarılmış olan tüm maden işçileri sadece bu sebepten çıkarılmıştır."

Açıklamada yaşanacak mağduriyetler şöyle sıralandı:

Yasa teklifinin Soma'da bulunan Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışanlarla sınırlı olmamalıdır. Tüm Rödovanslı sahalar için geçerli olmalıdır.
Teklifin bu haliyle yasalaşması halinde; 28 Ekim 2014 tarihinde Karaman iline bağlı Ermenek ilçesinde bulunan maden ocağında gerçekleşen maden kazasında tazminatlarını alamayan ailelerin ve işçilerin tazminat ödemeleri yapılamayacaktır.
Soma'da ve ülkemizin başka şehirlerinde faaliyet gösteren Uyar Madencilik'te çalışıp işten atılan ve tazminatları ödenmeyen sayısı bini aşan işçilerin tazminat ödemelerini kapsamamaktadır.
Belirttiğimiz örnekler dışında lokal olarak bir çok mağduriyet de devam edecektir.
Yasa teklifi sadece kıdem tazminatı ödemesi yapılmasına ilişkin olması çok büyük bir eksikliktir. Zira 13 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşen maden kazasında dahi işten atılmış olsalar İhbar tazminatlarını, ödenmeyen işçi ücretlerini vs alamayacaklardır.
Yasa teklifi iş kazasından sonrası malül kalma veya ölüm halindeki tazminat ödemelerini de kapsamamaktadır.