19 Nisan 2024 Cuma

AKP'li Zeytinburnu Belediyesi'nden atılan Güngördü ile dayanışma eylemi

Zeytinburnu Belediyesi'nden ihraç edilen işçi Kenan Güngördü ile dayanışmak amacıyla sendikalar, gençlik örgütleri ve siyasi partiler destek eylemi yaptı. Eylemde konuşan HDP Milletvekili Hüda Kaya, "Direnen arkadaşlarımız bizim umutlarımız" dedi.
AKP'li Zeytinburnu Belediyesi'nden "güvenlik soruşturması" gerekçesiyle ihraç edilen işçi Kenan Güngördü'nün direnişi 124. gününde. Direnişe aralarında, KESK, DİSK, Mücadele Birliği, Gençlik Komiteleri, TİP Gençliği, Dev-Güç, Partizan ve HDP'nin de aralarında olduğu çok sayıda örgüt belediye önünde eylem yaptı. "KHK'lar gidecek biz kazanacağız" pankartının açıldığı eylemde Güngördü'ye destek sloganları atıldı.
 
Eylemde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, her iş kolundan direnen, mücadele eden, emeğin, alın terine sahip çıkanların yanında olduklarını belirtti. Kaya, "Her hâlükârda, hangi alan olursa olsun, dayanışmayı arttırmak ve mücadele bilincini toplumsal kazanıma dönüştürmek amacındayız. Bu bizim için en önemli ihtiyaçtır. Mücadele eden arkadaşlarımızın direndiği esnada yanında olmak çok daha önemlidir. Binlerce insanımız bedel ödüyor ama 'bu alın yazısı, işin fıtratında bu vardır' diye sapık kadercilik anlayışlarıyla insanların hakkını arama, sorumluluğunu üstlenme toplumsal bir bilinç kazanma noktasında insanları pasifleştirmeyi amaçlamaktadırlar. Çoğunlukla da bu istismarlarla insanların mücadele etmemelerinde başarılı olmaktadırlar. Direnen arkadaşlarımız bizim umutlarımız. Bizim direnişi ve mücadeleyi yükseltmekten başka seçeceğimiz yok'' diye belirtti.
 
'SİYASİ GÖRÜŞ NEDENİYLE AYIMCILIK YAŞANMAKTA'
 
Kaya'nın ardından ihraç edilen kamu emekçileri basın açıklaması yaptı. KESK İstanbul Şubeler Platformu adına basın açıklamasını otuyan Görkem Doğan, "Kamuda çalışan taşerona kadro müjdesiyle duyurulan bu KHK'nin fili sonucu hükümetin görüşünü benimsemeyen yurttaşların kamu hizmetinde çalışmasının sinsice yansıması oldu. Bu açıkça liyakat ilkesinin rafa kaldırılması ve kamu hizmetinin partizanlaşmasının yolunu sonuna kadar açılması anlamına gelmektedir. Kenan arkadaşımız dahil pek çok yurttaşımız böylece siyasi görüşleri yüzünden ayrımcılığa uğramaktadır" diye kaydetti.
 
PAKSAN İŞÇİSİNDEN DESTEK
 
Paksan fabrikasında işten atılan bir taşeron işçisi de eylemde söz alarak yaşadıkları süreci anlattı. Patronun işkolunu farklı göstermeye çalışmasına karşın Birleşik Metal-İş sendikasına üye olduklarını, bunun ardından asgari ücret almaya başladıklarını ifade eden Paksan işçisi, 8 kişi olarak işten atılmaları üzerine sendika yöneticilerinin basın açıklaması yapma önerisini reddedip 3 gün boyunca kapı önünde oturma eylemi yaptıklarını anlattı. Fabrikanın senelik izin dönemine girdiğini belirten Paksan işçisi, bir ay sonra tekrar kapı önünde direnmeye devam edeceklerini söyledi.
 
'KHK'LAR MİLYONLARI MAĞDUR ETMİŞTİR'
 
124 gündür Zeytinburnu Belediyesi önünde direnen Güngördü de AKP ve onun fiili ortağı MHP'nin kendilerinden olmayan herkesi potansiyel suçlu olarak gördüğünü belirterek, "İnsanların yaşama ve çalışma hakkını ellerinden almakta sakınca görmemektedir. OHAL'i fırsat bilen siyasi iktidar KHK'larla tüm muhalif kesimleri hedef alarak çalışma alanlarını, yarınlarını, çocuklarını etkileyerek anti-demokratik uygulamaları ortaya koymuştur. KHK'lerle işten atmalar, açığa almalar milyonlarca insanı mağdur etmiştir. OHAL boyunca 60'ın üzerinde insan intihar etmiştir" dedi.
 
'OHAL YASALARI GERİ ÇEKİLMELİDİR'
 
Güngördü, şunları söyledi: "Bizleri susturamazsınız, susmuyoruz. Hak aramak suç, sendikaya üye olmak suç! Ama patronlara her türlü hukuksuzluk serbest! Bize, bu cendereden çıkmak için mücadele etmek dışında başka yol bırakmadılar. Siyasi iktidara çağrımızı yeniliyoruz: OHAL yasaları geri çekilmelidir. Hukuksuzca ihraç edilen, açığa alınan tüm kamu emekçilerinin işlerine geri dönmeleri sağlanmalıdır. İçeride ve dışarıda barışçıl, laik ve demokratik ortamı sağlayacak adımlar atılmalıdır."