27 Nisan 2024 Cumartesi

AKP'li Sakarya Büyükşehir Belediyesi kadınların tiyatro oyununa izin vermedi

AKP'li Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Kadın Platformu'nun oyun sahnelemesine izin vermiyor. İlk başvurularında olumlu yanıt aldıklarını söyleyen kadınlar, ardından belediyenin "Biz etkinlik yapmadan sizin yapmanız doğru olmaz" cevabını verdiklerini söyledi.

Sakarya Kadın Platformu, pandemi başından beri kısıtlamalar nedeniyle sanatsal faaliyetlerden geri kalan kadınlar ile bir araya gelmek ve açık alanda oyun sahnelemek için AKP'li Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nden Millet Bahçesi'ndeki eski stat tribününü kullanmak istedi. Belediye ise önce izin verip ardından da, "Biz etkinlik yapmadan sizin yapmanız doğru olmaz" cevabını verdi.

Sakarya Kadın Platformu, Eğitim-Sen Sakarya Şubesinde basın açıklaması yaparak kadın oyununa izin verilmemesine tepki gösterdi.

'ETKİNLİKLERE BAŞLANMADI'
Eğitim-Sen Sakarya Şube Sekreteri ve Sakarya Kadın Platformu Sözcüsü Yasemin Hacıeyüpoğlu, "Sakarya Kadın Platformu olarak pandemi koşullarında şehrimizde sanatsal etkinliklerde bir araya gelmek üzere bir etkinlik planladık. Millet Bahçesi'nde eski stadın tribünü önüne kurulan sahnede tiyatro oyunu sergilemek için Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü'ne müracaatta bulunduk. Pandemi koşullarında açık alanda etkinlik düzenlemek yapılacak en mantıklı davranıştı. Bu tür etkinlikler hem şehrin çehresini değiştirir, hem de kadınları bir araya getirmesi açısında oldukça önemlidir. Ancak Sakarya Büyükşehir Belediyesi 14 Ağustos'ta başlayacağını duyurduğu etkinlikleri bir türlü başlatamadı" dedi.

RET CEVABI
Hacıeyüpoğlu, "Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı'nda Millet Bahçesi'nde bir tiyatro oyunu sergilemek istediğimize dair yazılı başvuruda bulunduğumuzda hafta içinin boş olduğunu, hafta sonu çocuk tiyatrosu etkinlikleri olduğunu söylediler. Hafta içi istediğimiz 2 günde oynayabileceğimizi de teyit ettirdik. Ancak bir hafta sonra dilekçemize telefonla ret cevabı geldi. Kendilerinin böyle bir izni vermeyeceklerini, Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne müracaat etmemizi söylediler. Park ve Bahçeler Müdürlüğü Millet Bahçesi'nde tribünün olduğu sahne kısmının Kültür Müdürlüğü'ne bir aylığına tahsis edildiğini söyledi. 'İzni onlardan alacaksınız' dediler. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı ile yaptığımız görüşmede sahnenin dolu olduğunu söyledi. 'Bir etkinlik takviminiz var, ancak etkinlik yapılmıyor' dedik. Ve 'Hafta içi takviminizin boş olduğu bilgisini aldık' dedik. Işık ve ses sisteminin kurulu olmadığını söyledi. Onları ayarladığımızı söyledik. 'Sahne yetersiz' dedi. Kendi platformumuzu getireceğimizi söyledik. Seyirci melesini nasıl çözeceğimizi sorunca, 'Sakarya Kadın Platformu bu etkinliği üstleniyor' cevabını verdik. Bütün sorularının bizde cevabı olmasına rağmen size olumlu bir yanıt vermem şu an için görünmüyor, cevabını aldık. 'Çünkü biz etkinlik yapamadık, biz yapmadan evvel sizin orada etkinlik yapmanız doğru olmaz' gibi bir cümleyle karşılaştık" ifadelerini kullandı.

'NEDEN GERÇEKLEŞMEDİ'
Hacıeyüpoğlu, "Büyükşehir Belediyesi'nin bilboardlarında 14 Ağustos'tan itibaren Millet Bahçesi'nde yapılacak etkinlikler neden bugüne kadar gerçekleşmedi? Mesela; Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı mademki Millet Bahçesi'nde bir sahne kurdu. Oraya bütün teknik aksamı kurması da gerekmez miydi? Ve bu şehrin sanatsal faaliyetlerine bunca yıldır destek vermiş insanların hizmetine sunması gerekmez miydi? Bunlar için belediyede bir bütçe yok mu? Bu tür teknik aksamlar şehrin billboardlarına belediye reklam yapmadan evvel tamamlanmıyor mu? Bütün bu olumsuzluklara rağmen eksiklikleri biz gidereceğiz dememize rağmen neden bize olumlu yanıt verilemedi?" dedi.