18 Mayıs 2024 Cumartesi

Aile sağlığı emekçileri kamu haklarından yararlanamıyor

Aile hekimliği sisteminin çökme noktasına geldiğini söyleyen aile sağlığı emekçileri, “Halihazırda binlerce aile hekimi tek başına hizmet vermeye devam etmektedir" dedi. Hiçbir yere gitmeyeceklerinin altını çizen aile sağlığı emekçileri, acilen taleplerinin karşılanmasını istedi. 

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile aile sağlığı emekçilerinin aleyhine düzenlenen maddeler sağlık emekçilerine yönelik şiddeti tetikliyor. Aile Hekimliği sisteminde ciddi kadro eksiği söz konusuyken, kamu dışı istihdam edilen aile sağlığı çalışanları kamu haklarından da yararlanamıyor. 

Bu nedenle 14 Mart Tıp Bayramı'nı bir bayram havasında karşılamadıklarını kaydeden İstanbul Aile Hekimleri Derneği, Kadıköy'de bir basın açıklaması düzenleyerek taleplerini yineledi. 

Sorunların artık kronik bir hale geldiği ancak çözüm için devlet tarafından bir adım atılmadığını belirten aile sağlık emekçileri, maruz kaldıkları şiddete rağmen gece günüz demeden çalıştıklarını da hatırlattı.

'TEK BAŞINA HİZMET VERİYORUZ'
“Halihazırda binlerce aile hekimi tek başına hizmet vermeye devam etmektedir" vurgusu yapılan açıklama şöyle devam etti: “Asgari ücretin altında ücret ödenmesi yasak olan ülkemizde, bu ücretin altında gelir elde eden aile sağlığı ebe/hemşireleri, asgari ücretten hallice geliri olan aile hekimleri zor koşullarda görev yapmaktadır. Aile sağlığı merkezlerinin büyük bir çoğunluğu çok kötü fiziki koşullarda ve depreme dayanıksız binalarda hizmet vermeye devam etmekte, bu durum biz çalışanlar ve hizmet alan halkımız için ciddi tehlike arz etmektedir. Aile sağlığı merkezlerini ayakta tutmak için yapılan gider ödenekleri, ülke ekonomisinin ve yapılan zamların geldiği durumda ihtiyaçları karşılamaktan çok uzaktır."

'TÜRKİYE'DE AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ ÇÖKME NOKTASINDA'
Hiçbir yere gitmeden, daha iyi aile hekimliği sistemi, daha kaliteli sağlık hizmeti için durmaksızın çalıştıklarını dile getiren sağlık emekçileri, Türkiye'de aile hekimliği sisteminin çökme noktasına geldiğinin altını çizdi.

Eylemde, şu talepler sıralandı: 
🔹 "Biz artık şiddet görmek istemiyoruz. Şiddet uygulayanlara verilecek cezalar, 'hükmün açıklanmasının geri bırakılması' uygulamasından muaf olmalı ve paraya dönüştürülmesi engellenmelidir. Türk Ceza Kanunu'da net olarak yer almalı, Sağlık çalışanına el kaldıran kişi hapse gireceğini bilmelidir.
🔹 Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği acilen geri çekilmeli ve aleyhe düzenlenen maddeler iptal edilmelidir. İlgili STK larla görüşülüp demokratik ve hukuka uygun bir yönetmelik çıkarılmalıdır.
🔹 Aile Hekimliği sistemindeki aile hekimi ve aile sağlığı ebe/hemşire eksikliği yeni kadrolar açılarak bir an önce giderilmelidir.
🔹 Kamu dışı olarak istihdam edilen aile hekimleri ve aile sağlığı ebe/hemşireleri devlet bünyesine geçirilmeli ve beraber çalıştıkları iş arkadaşları kamu haklarından yararlanmaları sağlanmalıdır.
🔹 Aile hekimliği sisteminin devam edebilmesi için gider ödenekleri en az yüzde 50 oranında arttırılmalıdır.
🔹 Tüm vatandaşlarımızın eşit fiziki koşullarda ve eşit kalitede aile hekimliği hizmeti alabilmesi için Aile Sağlığı Merkezlerinin fiziki koşulları acilen iyileştirilmelidir."