19 Nisan 2024 Cuma

Adana Kadın Platformu: Çocukların sesinin kısılmasına izin vermeyeceğiz

Boşanma davası sürecinde iki çocuğuna istismarda bulunduğu ortaya çıkan M.A.K.'nı delillere rağmen tutuklanmadığını ve hala bir hastanede kamu görevlisi olarak çalıştığını kaydeden Adana Kadın Platformu, M.A.K.'nın korunduğuna dair şüplerin oluştuğunu belirtti. Kadınlar, davadan da mücadeleden de vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Evli olduğu M.A.K.'dan altı yıl boyunca gördüğü sistematik şiddet sonucu boşanma davası açan B.K., M.A.K.'nın 5 ve 6 yaşındaki iki çocuğuna yönelik istismarda bulunduğunun ortaya çıkması üzerine başlattığı mücadele sürüyor.

B.K., 14 Ocak 2019'da boşanma davası açmış, M.A.K. iki çocuğun velayetini almak istemiş dava devam ederken geçici velayetleri annelerinde olan çocuklar birkaz kez babalarında yatılı kalmıştı. Aile mahkemesi çocukların velayetinin kime verileceği hususunda sosyal inceleme raporu düzenlenmesini istemiş bu süreçte çocukların babaları tarafından istismar edildiği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Aile Mahkemesi çocukların babayla ilişki kurması kararını kaldırmıştı.

B.K., savcılığa suç duyurusunda bulunmuş ancak savcı kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti. Savcı, gerçekçe olarak da "taraflar arasında boşanma davası olması, bu sebeple taraflar arasında husumet olması"nı göstermişti.

'ÇOCUKLARIN SESİNİN KISILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşma öncesi Adana Kadın Platformu açıklama yaptı. "İstismar suçtur, aklanamaz" yazılı pankartın açıldığı eylemin basın metnini Avukat Sevil Aracı okudu. Korkunç bir suçla yargılanan ve ceza alması kuvvetle muhtemel olan kişinin tutuksuz yargılanmasına anlam veremediklerini söyleyen Aracı, "Bu dosyanın kapatılıp zanlının cezasız bırakılmasına, istismar mağduru çocukların sesinin kısılmasına, istismarı ortaya çıkarmak için mücadeleye atılan kadınların umudunun, cesaretinin kırılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Savcının kovuşturmaya yer olmama gerekçesine tepki gösteren Aracı, itiraz üzerine açılan davanın ilk duruşmasında çocukların mahkemede de samimi ve tutarlı beyanlarda bulunmasına, uzmanın çocukların gerçekleri söylediği yönündeki yorumuna, çocukların yaşlarıyla uyumlu olmayan cinsel bilgiye sahip olduklarına dair raporlara rağmen babanın tutuklanmadığını vurguladı.

'ZANLININ KORUNDUĞUNA DAİR ŞÜPHELER OLUŞTURUYOR'
5 ve 6 yaşlarındaki çocuklarını istismar eden M.A.K.'nin halen kamuda, bir Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde çalışmaya devam ettiğine dikkat çeken Aracı, şöyle devam etti: "Çocuk istismarcısı olduğu kuvvetle muhtemel birinin bir çocuk hastanesinde çalıştırılmaya devam edilmesi de, en az takipsizlik kararı verilmesi kadar şaşırtıcı. Üstelik zanlı tutuksuz olarak yargılanıyor. Tüm bunlar bizde zanlının korunduğuna dair şüpheler oluşturuyor."