19 Mayıs 2024 Pazar

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti Düzce Hapishanesi'ni ziyaret etti

Düzce T Tipi Kapalı Hapishanesi'ni ziyaret eden Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, açlık grevindeki tutukluların kendilerine yoğun psikolojik baskının devam ettiğini bilgisi verdiğini söyleyerek, hapishanelerin bağımsız heyetlere açılmasını talep ettiklerini belirtti.
Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, Düzce Hapishesi'nde açlık grevinde olan tutuklularla görüştü. Heyet görüşmenin ardından hapishanesi önünde açıklama yaptı.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Açlık Grevlerini İzleme heyeti olarak 6. ziyaretlerini Düzce T Tipi Kapalı Hapishanesi'ne gerçekleştirdiklerini söyledi. Yoleri, "Açlık grevleri öncesinde de İHD ve çeşitli kurumlara bu hapishane ile ilgili mahpuslara kötü davranıldığına dair şikayetler gelmekteydi. Kamera ve ses kaydı yapılan ve infaz koruma memuru tarafından izlenen görüşmemiz sırasında, mahpuslar bu şikayetlerinin devam ettiğini, özellikle yoğun bir psikolojik baskı uygulandığını dile getirdiler. Görüşmenin kamera ile kaydediliyor olmasının hukuka aykırı bir uygulama olduğunu, bu karara itiraz ettiklerini ve protesto amacıyla avukat ziyaretlerine kısıtlı çıktıklarını söylediler ve ısrarımız üzerine sadece birkaç soruya yanıt verdiler" dedi.
 
'AÇLIK GREVİNDEKİ BİR MAHPUS HÜCREDE'
 
Tutukların beyanlarını aktaran Yoleri, "Açlık grevinin 113'üncü gününde bulunan bir mahpus 15 kilo kaybetmiş. 23'üncü gününde olan bir mahpus ise 5 kilo kaybetmiş. B vitamini, tuz ve şeker verildiğini; ancak karbonat verilmediğini, suyu kantinden kendi paralarıyla temin ettiklerini belirttiler. Açlık grevi süresince her gün hekim tarafından kontrollerin yapılması gerekirken, sadece sağlık görevlileri tarafından her gün ziyaret edildiklerini, kilo ve tansiyon kontrollerinin yapıldığını belirttiler. Ayrıca, açlık grevinin 113'üncü gününde bulunan bir mahpus tek kişilik hücrede tutulduğunu bildirdiler" diye konuştu.
 
'ÖLÜMLER OLMADAN ADIM ATILSIN'
 
Açlık Grevlerini İzleme Heyeti olarak, açlık grevi süresinin uzamasından kaygı duyduklarını ifade eden Yoleri, "Çünkü, her ziyaretimizde kilo kayıpları ve kalıcı hasar bırakacak sağlık sorunlarının giderek daha fazla yaşandığına tanık oluyoruz. Adalet Bakanlığı'na ve devlet yetkililerine; hapishanelerin bağımsız hekim heyetlerine açılması ve ölümler olmadan çözüme dair adımlar atmaları çağrımızı yineliyoruz" ifadelerini kullandı.