14 Haziran 2024 Cuma

Açlık grevine giren tutukluya verem teşhisi konuldu

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Şakran Hapishanesi'nde süreli olarak açlık grevine giren Orhan Çaçan'a verem teşhisi konulduğunu belirtti. İnisiyatif, açlık grevlerine ilişkin yetkilileri adım atmaya çağırdı.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 240. haftasında da İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasının önünde bir araya geldi. Eylemde inisiyatif adına açıklama yapan Serpil Köksal, Şakran 2 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde 10 gün açlık grevinde kalan ve kendisine verem teşhisi konulan hasta tutuklu Orhan Çaçan'ın durumuna dikkat çekti. Leyla Güven'in başlattığı açlık grevinin 150. gününe girdiğine dikkat çeken Köksal, ilgili kurum ve kuruluşları açlık grevlerinin sonlandırılması için adım atmaya çağırdı.
 
BAKANLIKLA GÖRÜŞÜLEMEDİ
 
Açlık grevindeki tutsakların sağlık sorunlarının başladığını dile getiren Köksal, "Görme kayıpları, ağızdan kan gelmesi, baş dönmeleri, kokuya ve sese karşı hassasiyetler, kramplar meydana gelmektedir. Ayrıca açlık grevindeki mahpusların üzerinde baskılar oluşturulmakta, disiplin cezaları verilmekte, soruşturmalar açılmakta, avukat görüşmelerine sınırlamalar getirilmekte, iletişim cezaları verilmekte, gazetelerin alınmasına kısıtlamalar getirilmektedir" dedi. Köksal, tüm cezaevlerine yayılan açlık grevlerine ilişkin Adalet Bakanlığı ile bugüne kadar görüşme sağlanamadığını ifade etti.
 
GREV SONRASI VEREM TEŞHİSİ KONDU
 
Şakran 2 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde olan ve tecride karşı 10 gün açlık grevinde kalan hasta tutuklu Orhan Çaçan'ın durumuna dikkat çeken Köksal, "Orhan Çaçan, 21 yıldır cezaevindedir. 10 günlük açlık grevinden sonra anormal derecede kilo kaybı yaşamıştır. Aşırı kilo kaybı nedeniyle revir doktoruna çıkmış, oradan da hastaneye sevki yapılmıştır. Yapılan tahliller sonucunda verem teşhisi konulmuştur. Hastalığı bulaşıcı olduğundan tekli odaya konulan Çaçan, 9 Mart'ta gönderdiği mektubunda 20 gündür tekli odada kaldığını söylemiştir" ifadesinde bulundu.
 
Uzun süreli hapislik koşulları, yeterli hijyenik ve sağlıklı olmayan ortamlar nedeniyle bu tarz hastalıkların kaçınılmaz olarak ortaya çıktığını vurgulayan Köksal, hapishane yönetimi ve ilgili kurumları konuya özen göstermeye çağırdı.