23 Nisan 2024 Salı

AB Başkanı Leyer'den Türkiye'ye uyarı

"Avrupa Birliği'nin durumu" temalı yıllık değerlendirmeyi yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Türkiye için "hiç bir şey komşularına gözdağı verme girişimlerini haklı çıkaramaz" dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bir süredir beklenen 'Avrupa Birliği'nin durumu' ile ilgili yıllık konuşmasını yaptı.

Avrupa Parlamentosu'da konuşan von der Leyen Doğu Akdeniz'de yapılan sondaj çalışmaları ile ilgili de konuştu.

'TÜRKİYE'YE COĞRAFİ OLARAK YAKINIZ AMA MESAFE GİDEREK BÜYÜYOR'
Von der Leyen, "Türkiye önemli bir komşu ülke ve bu hep böyle olacak. Coğrafi olarak yakınız ancak aramızdaki mesafe giderek büyüyor" diye vurguladı. 

Von der Leyen şöyle devam etti:"Evet Türkiye bazı sorunlar yaşayan bir bölgede bulunuyor. Milyonlarca göçmene ev sahipliği yapıyor, bunun için önemli ölçüde ekonomik yardımda bulunuyoruz. Ancak hiç bir şey komşularına gözdağı verme girişimlerini haklı çıkaramaz." 

Von der Leyen ayrıca, "Bölgede tansiyonun düşmesi her iki tarafın çıkarlarını karşılayacak. Yapmamız gereken tek şey tek taraflı kararlardan kaçınmak böylece müzakerelerin yeniden başlamasını sağlamak. Kalıcı çözümler ve istikrara giden tek yol budur" dedi.

AB'DEN YENİ GÖÇ PAKETİ
Ursula von der Leyen, bütün üye ülkelere çağrıda bulunarak göç konusunda çabaların artırılmasını talep ederken şunları söyledi: "Yunanistan'daki Moria kampındaki görüntüler Avrupa Birliği'nin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesinin önemini gösteriyor. Üye ülkelerin daha fazla çaba sarfetmesini istiyoruz.Göç krizi Avrupa Birliği'nin üstesinden gelmesi gereken bir sorun. Herkes sorumluluğunu üstlenmeli."

Avrupa Birliği'nin geçmişten bu yana göçle karşı karşıya olduğunu söyleyen Von der Leyen, bu durumun toplumu kültürel açıdan zenginleştirdiğini ve bunun hep böyle olacağını kaydetti.

2015 yılına yaşanan göç krizinin üye ülkeler arasında görüş ayrılıklarına neden olduğunu ifade eden von der Leyen bu konuda bazı yaraların açıldığını belirtti.

Von der Leyen Avrupa Komisyonu'nun dayanışma kapsamında önümüzdeki haftalarda yeni bir göç paktı açıklayacağını duyurdu.