11 Mayıs 2024 Cumartesi

8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali başladı

Çocuk haklarına dikkat çeken filmlerden oluşan 8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali Bursa'da başladı.
Çocuk hakları temalı filmleri izleyicilerle buluşturmayı ve çocuk haklarına yönelik film üretimini desteklemeyi amaçlayan 8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali Bursa'da başladı.
 
19 Nisan'a kadar devam edecek olan festivalde her yıl Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin bir maddesi ele alınıyor. Bu yıl ise Sözleşme'nin devletlerin bir ad, vatandaşlık ve aile bağlarına sahip olma hakkına saygı gösterme gerekliliğinin vurgulandığı 8. maddesi olan "Kimliğin Korunması"na dikkat çekilecek.
 
Taraf devletler, yasanın tanıdığı şekliyle çocuğun kimliğini; tabiiyeti, ismi ve aile bağları dahil, koruma hakkına saygı göstermeyi ve bu konuda yasa dışı müdahalelerde bulunmamayı taahhüt ederler.
 
Çocuğun kimliğinin unsurlarının bazılarından veya tümünden yasaya aykırı olarak yoksun bırakılması halinde, Taraf devletler çocuğun kimliğine süratle yeniden kavuşturulması amacıyla gerekli yardım ve korumada bulunurlar.
 
Festivalde, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin temel taşlarından biri olan "çocuk katılımı"nın sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla 18 yaş altındaki yönetmenlerin filmleri "Çocuk Yönetmenler" bölümünde gösterilecek.
 
Bu bölümde gösterilecek 13 kısa filmin yanı sıra, Portekiz'den ANILUPA atölyelerine katılan çocukların çektiği 5 kısa animasyon filmden oluşan bir seçki de izleyicilerle buluşacak. "Festivalin Yetişkinlerin Gözünden Çocuk Hakları" bölümünde ise 19 ülkeden, 18 yaş üstündeki yönetmenlerin yaptığı çocuk hakları konulu 37 film gösterilecek.
 
Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra, söyleşiler, sergiler, paneller de olacak. Festival boyunca animasyon, sinema, fotoğraf, senaryo ve çocuk hakları gibi atölyeler de gerçekleşecek.
 
Çocuk Hakları Sözleşmesi'yle tanınan hakların öncelikle çocuklar tarafından bilinmesi amaçlanan festival süresince Bursa'daki pek çok okuldan 4 bine yakın öğrencinin festivale katılıp filmleri ve etkinlikleri takip etmesi sağlanırken, festivalin organizasyon ekibinde de yetişkinler kadar gönüllü çocuklar da yer alacak.
 
Matuku Film ve Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği işbirliğiyle düzenlenen 8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali Merinos AKKM Orhangazi Salonu, Podyum Sanat Mahal, Konak Kültürevi, Karaman Dernekler Yerleşkesi ve Uludağ Üniversitesi Mediko Kırmızı Salon'da gerçekleşecek.