1 Mayıs 2024 Çarşamba

52 örgütten çağrı: Yüzünüzü çocuklara dönün

Koronavirüs sürecinde çocukların en çok etkilenen kesim olduğunun altını çizen 52 örgüt, hükümeti Türkiye'nin de taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesine uyma çağrısı yaptı.

Koranvirüs salgını sürüyor. Hastalıkla ilgili alınan önlemler, kamusal alanda oluşan algı ve dolaşan bilgiler de çocukları doğrudan etkiliyor. Eşitsizlik, ayrımcılık, yoksulluk, nefret söylemi, kutuplaşma, çatışma ve savaşların yanı sıra doğal afet salgın gibi pek çok sorun yaşanıyor. Yaşananlardan ise en çok çocuklar etkileniyor. 52 örgüt yaptıkları ortak açıklamayla "Yüzünüzü çocuklara dönün" çağrısı yaptı.

Sınır kapılarında ve düzensiz geçiş noktalarında yaşananlar çocukları doğrudan etkileyen ve hedef alan son gelişmeler arasında yer aldığı kaydedilen açıklamada, "Ülkelerinde süren savaşlar nedeniyle göç etmek zorunda kalarak Türkiye'ye sığınan insanlar, Türkiye hükümetinin Avrupa'ya geçiş için sınır kapılarını açacağını duyurması üzerine 28 Şubat'tan bu yana sınır kapılarına ve düzensiz geçiş noktalarına doğru hareket etti. Şu anda sınırda bekleyen yaklaşık 15 bin mülteci olduğunu ve bu grubun büyük bir çoğunluğunu çocukların oluşturduğunu bilmek oldukça endişe verici" denildi.

Çocukların can güvenliği olmayan koşullarda hayatta kalmaya çalıştığına dikkat çekilen açıklamada, "Barınma, sağlık ve temel ihtiyaçların karşılanamaması, ailelerinden ayrı düşmelerine bağlı olarak refakatsiz kalmaları veya aile birleşimlerinin gerçekleşmemesi, eğitim haklarından mahrum kalmaları, ucuz işgücü olarak görülmeleri nedeniyle kayıt dışı ve yasadışı istihdam edilmeleri, silahlı çatışmalara dâhil edilmeleri, psikolojik, fiziksel ve cinsel istismar vb. pek çok hak ihlaline maruz bırakılıyorlar" ifadeleri kullanıldı.

Çocuğun yüksek yararının gözetilmesinin altı çizilen açıklamada, Türkiye'nin de taraf olduğu Çocuk Haklarına dair sözleşmenin uygulanması istendi. Açıklamada hiçbir çocuğun zarar görmemesinden hareketle şu talepler sıralandı:

Çocukların bir an önce ebeveynleriyle birlikte güvenli alanlara ulaşımlarının sağlanmasını.
Hijyenik bir ortamda koruyucu, önleyici ve tedavi edici sağlık hizmetine erişimlerinin kolaylaştırılmasını.
Barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasını.
Çocuklarla ilgili; ötekileştiren, kutuplaştıran, rekabete dayalı ve şiddet kültürünü besleyen söylem ve haberlerin yapılmamasını.
Hiçbir çocuk dışarıda kalmayacak şekilde planlama ve önceliklendirme yapılmasını.
Tüm sürecin kapsayıcı, şeffaf, hesap verebilirlik ilkeleriyle işletilmesini talep ediyoruz.