6 Mayıs 2024 Pazartesi

35. Madde'nin kaldırılması için eylem

KESK Amed Şubeler Platformu üyeleri OHAL'in sürdüğünü belirterek, buna karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) eklenen geçici 35. Madde'nin kaldırılması talebiyle Kayapınar ilçesindeki Rojava Parkı'nda açıklama yaptı. "OHAL uygulamaları  son bulsun 35'inci Madde kaldırılsın" pankartının ardından yapılan açıklamada konuşan TÜM-BEL SEN Amed Şube Başkanı, Mehmet Candar, OHAL sürecinde 32 KHK ile 131 bin 922 işlem tesis edildiğini, yaklaşık 130 bin kişinin kamu görevinden ihraç edildiğini söyledi. KESK üyesi 4 bin 269 kişinin hukuksuzca işinden edildiğini belirten Candan, "Bir kamu emekçisinin hiçbir adil soruşturma geçirmeden, savunma hakkı verilmeden ve sadece OHAL süresince değil ömür boyu meslekten ihraç edilmesi, vatandaşlık haklarının sınırlandırılması düzenlemesi nasıl bir hukuk dışı uygulama ile karşı karşıya olduğumuzun en somut ifadesidir" dedi.

OHAL Komisyonu'nun aradan geçen 6 yıla rağmen hala karara bağlamadığı başvurularının çoğunluğunun KESK üyeleri olduğunu hatırlatan Candan, halkın iradesiyle seçilen belediyelere kayyumlar atandığını söyledi. Candan, "Bu da yetmezmiş gibi hayatında bu şehri görmeyen ve bilmeyen kişiler, belediyelere  ithal bürokratlar atayarak her biri bir çok görevlendirmeler ile 3 veya 5 maaşa bağlandı. KESK olarak bu antidemokratik, hukuk dışı uygulamaların karşısında olduk  olmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

OHAL sürecinden bu yana tam anlamıyla bir anayasasızlaşma sürecinin yaşandığını belirten Candan, OHAL ile birlikte yargının giderek daha fazla siyasallaştığını ve iktidarın gündemi ve ihtiyaçları üzerinden hareket ettiğini dile getirdi. Candan, "KESK olarak da sendikal hak ve özgürlüklere yönelik ihlallerin artmasına karşı ve KESK'li ihraç üyelerin görevlerine iade edilmelerine yönelik hukuki, fiili ve meşru mücadelemiz kesintisiz devam etmektedir. Bu vesileyle, iktidar bloğunun temel hak ve özgürlükleri ayaklar altında alan, anayasayı hiçe sayan, yargıyı siyasallaştıran uygulamalarından rahatsız olan, başta çalışma hakkımızı elimizden alan hukuksuz ihraçlar olmak üzere bu uygulamalar nedeniyle mağdur olan, demokrasi, eşitlik, özgürlük, barış ve adalet talebi olan tüm kesimleri bugün ve bundan sonraki süreçte yapacağımız eylemlerimiz ile dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.

Açıklama atılan sloganlarla son buldu.