23 Nisan 2024 Salı

18 kişiden 14'ü hakkında tutuklama istendi

Diyarbakır Adliyesi'ne sevk edilen 18 kişiden 14'ü, savcılık ifadeleri alınmadan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Soruşturmanın gizli tanık ifadesine dayandığı öğrenildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında Barış Annesi Havva Kıran, Rosa Kadın Derneği yöneticileri ve siyasetçilerin de olduğu 18 kişiden 14'ü, savcılık ifadeleri alınmadan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Savcı, emniyet ifadeleri üzerinde yaptığı değerlendirmeler sonucu Rosa Kadın Derneği kurucu üyesi Ayla Akat Ata, TJA aktivisti Zelal Bilgin, Yenişehir Belediyesi Meclis üyesi Nevriye Çur ve Nazire Tursun'un adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılmasını istedi.

GİZLİ TANIK İFADESİYLE GÖZALTINA ALINDILAR
Soruşturma gizli tanık ifadeleriyle Rosa Kadın Derneği'ne yönelik olduğu öğrenildi. Gizli tanık ifadesine göre gözaltına alınanlar çeşitli tarihlerde yapılan basın açıklamaları, kayyım protestoları, taziyeye ziyaretleri, açlık grevi, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit protestosu gibi eylem ve etkinliklere katılmakla suçlanıyor.

Emniyet ifadelerinde gözaltındaki Rosa Kadın Derneği kurucuları ve yöneticilerine, “8 Mart'ı tertip etmenizdeki amaç neydi” sorusu yöneltildi. Yine, Dersim'de kayıp olan Gülistan Doku için yapılan eylemlere ilişkin, “Gülistan Doku pankartını neden taşıdınız” sorusu soruldu.

Barış Anneleri Meclisi üyesi Havva Kıran'a taziyelere neden katıldığı sorusu yöneltilirken, DBP Parti Meclis (PM) üyesi Celal Yoldaş'ın ise Rosa Kadın Derneği'nin "gizli üyesi" olduğu iddia edildi.

Rosa Kadın Derneği yöneticilerine, dernek baskınında el konulan pankartlar da soruldu. Sosyal medya paylaşımları ile çok sayıdaki basın açıklaması suçlama olarak yöneltildi.

GÖZALTINA ALINAN 18 İSİM
Gözaltına alınanların isimleri şöyle:

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, kurucu üyeler Ayla Akat Ata, Narin Gezgör ve dernek yöneticisi Fatma Gültekin, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri Gülcihan Şimşek ve Zelal Bilgin, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Özlem Gündüz, HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı, Bağlar Belediye Meclis üyeleri Hüseyin Harman ve Gönül Aslan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Sevim Coşkun, Yenişehir Belediye Meclis üyesi Nevriye Çur, HDP üyesi Mehmet Ali Altınkaynak, Kürt siyasetçi Celal Yoldaş, Nazile Tursun, Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyesi Havva Kıran ve Veysi Kuzu.