15 basın örgütünden tepki: Gazetecilik suç değildir

HDK'ye yönelik gözaltı saldırısında 4 gazetecinin de olduğunu belirten 15 basın örgütü yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Gazetecilik suç değildir ve hiçbir baskı veya yıldırma girişimiyle susturulamaz" denildi.
Halkların Demokratik Kongresi'ne (HDK) dönük gözaltı saldırısında 4 gazetecinin gözaltına alınmasına aralarında uluslararası örgütlerin de bulunduğu 15 basın örgütü tepki gösterdi.
Açıklamada, İstanbul Başsavcılığının HDK'ye yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında çok sayıda sanatçı, siyasetçi ile birlikte gazeteciler Kaos GL Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Tar, serbest gazeteci Elif Akgül, İlke TV programcısı Ercüment Akdeniz ve gazeteci Ender İmrek'in de gözaltına alındığı hatırlatıldı.
'GAZETECİLER HER GÜN ADLİYEDE'
"Haber takibi yapan ve yargılanan meslektaşlarıyla dayanışma göstermek için neredeyse her gün adliyeye giden gazetecilerin ifadeye çağrılmak yerine baskınla gözaltına alınması, gazetecilere ve haber alma hakkına yönelik bir saldırı olarak değerlendirilmelidir. Gazetecilerin avukatlarıyla görüştürülmelerine izin verilmedi; avukatların soruşturma hakkında bilgi alması 'kısıtlılık kararı' gerekçesi ile engellendi" denilen açıklamada, Ocak ayında 18 gazetecinin gözaltına alındığı ve 9'unun tutuklandığı hatırlatıldı.
'GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR'
Şubat ayının ilk iki haftasında Van'da kayyum protestolarını takip eden 6 gazetecinin gözaltına alındığının vurgulandığı açıklamada, "Basın ve ifade özgürlüğü için yıllardır mücadele eden bu isimler kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğunu yerine getiren gazetecilerdir. Gazetecilik suç değildir ve hiçbir baskı veya yıldırma girişimiyle susturulamaz" denildi.
Gazetecilere yönelik saldırılara son verilmesi istenen açıklamanın imzacı kurumları şöyle: Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Kadın Gazeteciler Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), DİSK/Basın-İş, KESK/Haber-Sen, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT), Gazeteciler Cemiyeti, Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği (P24), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ).